Tamarinde-groentesoep



Ingrediënten:



Voor de specerijenpasta:
5 sjalotjes, of 1 rode ui, in plakjes
3 tenen knoflook, uit de knijper
3 cm galanga, geschild en in plakjes
1 tot 2 rode pepers, ontzaad, in plakjes
25 gram ongeroosterde pinda's
blokje trassi van 1 cm, in aluminiumfolie verpakt en 10 minuten onder een voorverwarmde grill geroosterd, waarbij u het pakje één keer omdraait
1,2 liter krachtige bouillon
50 tot 75 gram gezouten pinda's, geplet
1 tot 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel tamarindepulp, 15 minuten in 5 eetlepels warm water geweekt
zout
1 groene peper, in ringetjes, ter garnering
De groenten:
1 chayote, geschild, ontzaad en het vruchtvlees in dunne plakken
100 gram sperziebonen, klein gesneden
50 gram maïskorrels
handvol groene bladen als waterkers
raketsla of Chinese kool, in reepjes


 

Bereiding:


Draai voor de specerijenpasta de sjalotjes, knoflook, galanga, pepers, ongeroosterde pinda's en trassi in een keukenmachine tot een pasta. Stamp anders fijn in een vijzel.
Giet wat bouillon in de pasta om die vochtig te maken en giet dit mengsel in een pan of wok. Giet er de rest van de bouillon over en voeg de geplette pinda's en suiker toe. Kook 15 minuten.
Zeef de tamarinde, gooi de zaden weg en bewaar het sap.
Schep circa 5 minuten voor het serveren de plakjes chayote, sperziebonen en maïskorrels door de soep en laat alles flink koken. Roer er op het laatste moment het groen door en breng op smaak met zout.
Voeg het tamarindesap toe.
Garneer met ringetjes groene chilipeper en dien op.