Dashi met tofu en groenten



IngrediŰnten:



 

Dashi-bouillon:
20 gram kombu (gedroogd zeewier)
1 liter water
10 gram gedroogde shii-take paddestoelen
zout
versgemalen peper
2 tot 3 eetlepels lichte sojasaus
Omelet:
1 rode chilipeper
4 eieren
0,5 theelepel zout
versgemalen witte peper
20 gram ma´zena
1 eetlepel fijngehakte Japanse steenpeterselie (shiso)
30 gram verse shii-take paddestoelen zonder steel, fijngehakt
2 eetlepels plantaardige olie om te bakken
Bovendien:
150 gram peultjes
200 gram witte kool
300 gram tofu, 3 eetlepels plantaardige olie
enkele blaadjes peterselie


 

Bereiding:


Veeg de vellen zeewier schoon met een vochtige doek. Leg ze in een pan met 1 liter koud water en laat dit boven een laag vuur langzaam (in 10 tot 15 minuten) aan de kook komen.
Test zodra zich de eerste luchtbelletjes vormen met uw nagel of het zeewier zacht is. Laat het anders nog 1 tot 2 minuten trekken. Haal het zeewier uit de pan.
Schenk 0,75 deciliter koud water bij het kookvocht en voeg de gedroogde shii-take paddestoelen toe. Verwarm de dashi opnieuw tot het kookpunt. Draai het vuur meteen laag.
Laat de dashi 10 minuten trekken. Haal de pan van het vuur en zeef de dashi door een doek. Breng hem op smaak met zout, peper en sojasaus.
Halveer de chilipepers voor de omelet, verwijder het zaad en hak hem fijn.
Roer de eieren los met zout, peper en de ma´zena.
Roer de peterselie, verse paddestoelen en chilipepers erdoor.
Verhit telkens wat olie in een koekenpan en bak 5 omeletten. Laat ze enigszins afkoelen, klap ze dubbel, rol ze vanaf de korte kant stevig op en snijd ze in reepjes van 4 cm breed.
Steek de rolletjes aan houten satÚpennen en houd ze apart tot nader gebruik.
Snijd de witte kool in vieren, verwijder de stronk en snijd het blad in dunne reepjes. Verhit de dashi en kook de kool hierin 10 minuten zachtjes. Voeg de peultjes toe en kook nog 3 tot 4 minuten. Snijd de tofu in blokjes van 3 cm. Verhit de resterende olie en bak er de blokjes rondom goudgeel in. 
Steek ze aan houten satÚpennen. Breng de dashi op smaak en verdeel hem over kommen. Steek de omelet- en tofuspiesjes erin en garneer met wat peterselie.