Kath Katha



IngrediŽnten:



 

Specerijenmengsel:
80 gram uien
6 gedroogde rode chilipepers
2 eetlepels plantaardige olie
80 gram vers geraspte kokos
2 eetlepels korianderzaad
4 kruidnagels
10 witte peperkorrels
stukje kaneelbast
Groentecurry:
10 gram uien
1 teen knoflook
2 eetlepels plantaardige olie
1/2 theelepel donker mosterdzaad
1/2 theelepel komijnzaad
1/2 theelepel gemalen kurkuma
1 laurierblad
1 folievlies
zout
200 gram wortels
300 gram bataten (zoete aardappelen)
300 gram vastkokende aardappelen
250 gram sperziebonen
300 gram doperwten (150 gram gedopt gewicht)
250 gram basmatirijst
fijngehakt korianderblad


 

Bereiding:


Pel de uien voor het specerijenmengsel en snijd ze in dunne ringen. Verwijder de steeltjes van de chilipepers en verwijder daarna het zaad.
Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan met anti-kleeflaag en rooster de kokos hierin
5 minuten al omscheppend. Schep de kokos uit de pan.
Verhit de resterende olie en vak er de chilipepers en het korianderzaad 3 minuten in. Voeg de kruidnagels, peperkorrels en kaneelbast toe en roerbak 2 tot 3 minuten. Schep de kokos erdoor. Wrijf alles in een grote vijzel of een keukenmachine fijn met de uien en 1,5 deciliter water.
Pel de uien en knoflook voor de curry en hak ze fijn.
Verhit 2 eetlepels olie in een ruime pan en bak hierin het mosterdzaad en de komijn en kurkuma 1 minuut. Voeg de laurier, knoflook en uien toe en bak ze 10 minuten zachtjes. Roer het specerijenmengsel en de foelie erdoor en bak alles nog 10 minuten zachtjes. Voeg 3/4 liter water en wat zout toe, breng aan de kook en schep alles goed om. Laat het mengsel zachtjes pruttelen boven een laag vuur.
Schrap intussen de wortels. Schil de aardappelen en bataten. Snijd de groenten in blokjes van 1,5 cm. Was de bonen, haal ze af en breek ze in stukken van 3 cm. Dop de erwten.