Kelia Sumatera
(Sumatraanse rundvleeskerrie)


IngrediŽnten:

 

 

1 kilo riblappen
4 grote uien
8 tenen knoflook
stukje verse gember van 4 cm
1 stengel sereh
2-3 eetlepels plantaardige olie
1 eetlepel ketoembar
2 theelepels djinten
3/4 theelepel koenjit
3/4 theelepel trasi
5 deciliter dunne santen
2 daon djeroek poeroet (citrusblad)
2-3 verse rode lomboks
8 kemiri-noten
10 nieuwe aardappeltjes
gekookte witte rijst


 

Bereiding:


Snijd het vlees in blokjes.
Pel de ui en knoflook, schil de gember en hak alles grof.
Trek de droge laagjes van de sereh en gebruik alleen het dikke gedeelte; hak het grof.
Stamp de uien, knoflook, gember en sereh tot pasta in een vijzel, of draai ze in een keukenmachine tot puree.
Verwarm de olie in een braadpan en bak het vlees aan alle kanten even aan; leg het op een bord. Bak dan al roerende de kruidenpasta 5 minuten. Voeg de ketoembar. djinten, koenjit en trasi toe en bak ze even mee.
Giet de santen erbij, voeg de citrusblaadjes toe en breng aan de kook; laat 5-6 minuten zachtjes doorkoken.
Snijd intussen de chili's open, schraap het zaad eruit en voeg de pepers aan de saus toe. Hak of maal de kemiri's fijn en roer ze door de saus; breng op smaak met zout.
Doe het vlees erin en laat afgedekt 1,5 uur op laag vuur stoven tot het heel zacht is.
Voeg indien nodig extra santen of water toe tijdens het koken.

Schrap de aardappeltjes en laat ze ook meepruttelen, tot ze gaar zijn en de saus dik is. Bestrooi naar wens met fijngehakte sliertsjalotjes.