Mihoen met groenten



Ingrediënten:



 

140 gram mihoen, middelmatige breedte
zout
50 gram Thaise rode uitjes of sjalotten
1 teen knoflook
10 gram verse laos of gember
1 stengel citroengras (circa 10 gram)
2 kleine chilipepers
100 gram babymaïskolfjes
100 gram peultjes
200 gram kleine ronde aubergines
150 gram rode paprika
100 gram shii-take paddestoelen
4 eetlepels arachideolie
versgemalen peper
1 eetlepel fijngehakte Thaise basilicum
Saus:
1 deciliter groentefond
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels vegetarische oestersaus
1 eetlepel mirin
0,5 theelepel maizena
Bovendien:
kleine blaadjes Thaise basilicum ter garnering


 

Bereiding:


Kook de mihoen in lichtgezouten water al dente, giet hem af in een vergiet en spoel hem vervolgens af onder de kraan. Zet de mihoen daarna even weg.
Pel de uitjes en knoflook en hak ze beide fijn. Schil de gember of laos en hak ook die fijn. Snijd het citroengras vervolgens in dunne ringetjes. Verwijder de steeltjes en het zaad van de chilipepers en snijd ze daarna in dunne flinters.
Blancheer de babymaïskolfjes 2 minuten in wat kokend water, spoel ze af onder de kraan en snijd ze vervolgens dwars doormidden. Was dan de peultjes. Verwijder de stelen van de aubergines en snijd ze in vieren. Halveer de paprika's, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd ze in ruitjes van 1,5 cm. Verwijder de harde steeltjes van de paddestoelen en snijd de hoeden afhankelijk van de grootte in tweeën of vieren.
Maak daarna de saus. Roer in een klein kommetje de groentefond, de sojasaus, de vegetarische oestersaus. de mirin en de maizena goed door elkaar.
Verhit de olie in een wok op een hoog vuur en roerbak hierin de uitjes, knoflook, laos, het citroengras en de chilipeper kort. Voeg vervolgens de babymaïskolfjes en kleingesneden aubergine, paprika en paddestoelen toe. Roerbak alles 5 tot 6 minuten. Voeg dan de saus toe  en verwarm hem tot het kookpunt. Schep de mihoen voorzichtig erdoor en verwarm hem in de saus. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Schep de fijngehakte basilicum erdoor. Schep het gerecht op borden of in kommen en bestrooi het met basilicum. Dien onmiddellijk op.