Saté babi ketjap
(varkensvleessaté)


Ingrediënten:

 

 

500 gram varkenshaas
partjes limoen, ter garnering
Voor de marinade:
1,5 deciliter ketjap
3 tot 4 tenen knoflook, uit de knijper
3 eetlepels arachide-olie
50 gram pinda's, fijngemalen (desgewenst)
zout en versgemalen zwarte pepers
Voor de saus:
1 ui, gesnipperd
2 tot 3 verse rode chilipepers, ontzaad en fijngemalen
5 eetlepels ketjap
4 tot 6 eetlepels water
het sap van 1 tot 2 limoenen of 1 grote citroen
50 gram pinda's, grof gemalen


 

Bereiding:


Veeg het vlees schoon. Snijd het vlees in blokjes van 3 centimeter of in repen van 1 centimeter breed en 5 centimeter lang. Doe in een ruime kom.
Doe de ketjap voor de marinade in een kom en klop er de knoflook, olie en desgewenst de pinda's door. Breng op smaak met zout en peper. Giet de marinade over het vlees en laat minstens 1 uur marineren, waarbij u het vlees af en toe omschept.
Week houten of bamboe satéstokjes circa 1 uur in koud water zodat de later op de barbecue of onder de grill niet zullen aanbranden. Rijd drie of vier stukjes vlees aan elk geweekt satéstokje.
Maak de saus. Doe de ui, chilipepers, ketjap en water in een pan en breng aan de kook. Laat 4 tot 5 minuten zachtjes sudderen. Laat de saus iets afkoelen en schep er het limoen- of citroensap door.
Schep vlak voor het serveren de gemalen pinda's door de saus. Verwarm de barbecue of grill voor.

Grilleer de satés 5 tot 8 minuten, waarbij u ze regelmatig omdraait, tot het vlees gaar is. Garneer met de partjes limoen en schep er wat saus over.